Pages

Powered by Blogger.

Wednesday, 14 March 2012

BEN ASHAARI AJAK KONGSI CERITA CUTI SEKOLAH


Cerita time cuti sekolah aku sangat menarik. sebab aku merasa main senapang kayu n buluh. tak macam budak-budak sekarang...Aku tak rasa ada wujud lagi senapang kayu n senapang buluh ni. walaupun aku perempuan tapi aku main benda-benda ni sebab kalo tak main memang rugi..dulu nak cari sumber-sumbernye senang je.. keliling rumah ada.Peluru senapang buluh tu pakai kertas basah jer.Gulung-gulung..gumpal-gumpal jadi bulat-bulat kecik then dah jadi peluru dah.Kalau senapang kayu tu biasa la pakai getah je.


   sumber gambar: google

Pagi-pagi lepas siapkan tugasan rumah yang dah memang mak bapak aku dah pesan.. aku,abang aku dan sepupu-sepupu yang lain bersiap keluar untuk ke medan perang. Kitaorang akan bertempur dengan budak-budak tanah sebelah. Cucu-cucu nenek aku bertempur dengan cucu-cucu nenek tanah sebelah tanah kami.

Abang-abang sepupu aku yang dah besar sikit yang dah tak leh nak join main sebab dah agak malu nak main dengan budak-budak akan tinggal di markas untuk tolong buatkan senjata dan sediakan kelengkapan perang. Ini baru best... apa barang main paintball.

Tengahari nanti lepas kena jerit dengan mak-mak or makcik-makcik.. berteraburlah kitaorang balik untuk makan tengahari. Dulu... belakang rumah nenek aku ade satu pangkin tempat arwah nenek selalu buat kuih raya or tempat salai ikan dia. Biasanya kitaorang sepupu-sepupu semua akan makan tengahari ramai-ramai dekat situ. Balik rumah juz ambik lauk n nasi. Pastu berkumpul makan kat pangkin sambil bincang strategi peperangan. Budak-budak sekarang dalam facebook je. Sekecik-kecik benda sampai sebesar-besar benda semua citer dalam facebook je.

Budak-budak sekarang jauh bezanya. Nak berkumpul main dengan sepupu semua? tunggu time balik kampung pun belum tentu. Ada tu jumpa pun wat macam tak kenal. Dekat kampung seorang ke hulu, sorang ke hilir. paling tak.. busy dengan gadget masing-masing.. Iphone la, Ipad la, notebook la.

Sampai sekarang aku takkan lupa semua pengalaman ni. Pangkin kayu arwah nenek aku pun dah takde lagi. Something yang tak dapat dibeli. Rindunya masa kecik-kecik dulu... huhuhu...

With Love,
Si kelamkelibut

16 yang sudi menulis:

Miss Laviva said...

Zaman terindah = Zaman sekolah :)

Muhamad Azam said...

Dari segmen sama..

Jom ke blog saya pulak

http://blogbudaksengal.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-ajak-kongsi-cerita-cuti.html?showComment=1331709871583#c1332475745578840917

sikelamkelibut said...

semestinya la... :)

sikelamkelibut said...

tq datang jenguk.. jap gi kelamkelibut sunggah sana plak ye

PrimaDonna Yuezuel said...

dari segmen yang sama....hehe..
zaman sekolah yang tak dapat dilupakan..

http://aniqahayyu91.blogspot.com/2012/03/segmen-ben-ashaari-ajak-kongsi-cerita.html

sikelamkelibut said...

tq singgah.. nanti kelamkelibut ketuk pintu blog primadonna pulak yer.. :)

Gen2Merah said...

kenangan zaman kanak2 dulu memang indah2 kan.,..
salam ukhuwah

sikelamkelibut said...

salam ukhuwah kembali.. :)

Cik Anis said...

dr segment sama.. nice.. anyway saya dh follow awak. jom follow kita balik :)

zakirul rahim said...

bestnyeeee...

jemput singgah:
http://zakirulrahim.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-ajak-kongsi-cerita-cuti.html

Jahidih Saili said...

salam..haha..tang main senapang tu kt mmg sama..dahla senapang tu serupa dgn senapang sy dulu..mmg best mai..tp kalau kena, sakit gak kan..haha..tekenang kisah dulu2..sgt best..

dtg n follow dr segmen yg sama :)

Inas Syuhaidah said...

Singgah :)

sikelamkelibut said...

Thanx cik anis.. nanti kelamkelibut dtg follow plak ye.. :)

sikelamkelibut said...

Cter psl zaman kanak-knak semuanya best n sonok je kan..

sikelamkelibut said...

tq follow..

sikelamkelibut said...

tq.. nnt kelamkelibut balas k

Post a Comment